Udbyhøj Lystbådehavn: Det perfekte udflugtsmål

For Conny er Udbyhøj Lystbådehavn et yndet udflugtsmål i både arbejdslivet og fritiden.

Conny Villum Andersens familie ejer en Nordan 16 speedbåd og bor med Udbyhøj Lystbådehavn i baghaven. Til daglig arbejder Conny i Børnehuset Solstrålen i Øster Tørslev, og havnen med omgivende natur er et yndet udflugtsmål i både arbejdslivet og fritiden.

Det er en kølig men solrig dag i foråret 2018. Den nye legeplads ved Udbyhøj Lystbådehavn tager sig smukt ud i vejret, men Børnehuset Solstrålen behøver ikke nødvendigvis strålende sol for at tage på udflugt til området.

"Vi kommer her stort set hele året. Om sommeren er det selvfølgelig oftere, og her får børnene lov til at bruge alle sanser. De går med bare tæer i det varme sand og sopper i det kolde i vand ved stranden. Og hvis vejret ikke lige er med os, så er det skønt, at vi kan bruge madpakkehuset og de gode toiletfaciliteter på havnen," siger Conny Villum Andersen.

I sommerhalvåret bruger pædagogerne også gerne udstyret i Grejbasen, der er tilgængeligt for alle gæster på havnen. Her er udstyr som fiskenet, redningsveste, vandkikkerter og meget mere, som kan bruges til en bred vifte af spændende aktiviteter ved vandet.

"Splitte mine bremser"

Børnene fra Solstrålen er ved at lære om affald, og i dag har de samlet en pose med ting fra stranden, der ikke skulle ligge i naturen. Så er der tid til leg på legepladsen, før de skal have frokost i madpakkehuset på havnen. Et af børnene kravler rundt på det store træskib i sandet og råber "Splitte mine bremser!" – en lidt anderledes version af Kaptajn Haddocks kendte udtryk.

"Det er skønt at se, hvordan en tur herud er god for børnene. De får dejlige røde kinder og er trætte på den gode måde, fordi de har fået frisk luft og brugt kroppen," fortæller Conny.

Området er også godt til forskellige former for læring, og pædagogerne kobler af og til et tema fra dagligdagen med en tur til haven og den omgivende natur – som i dag med affaldet. Ellers kan læring også opstå ganske spontant:

"Der var lige en, der råbte: Se en and! Og så måtte jeg jo fortælle, at det faktisk var en måge," smiler Conny Villum Andersen.

Sæler, hvide sandstrande og store skibe

Privat bruger Conny Villum Andersen og hendes familie også en masse tid ved vandet. De har båden liggende hjemme og har købt et sæsonkort til slæbestedet ved Udbyhøj Lystbådehavn. Herfra sejler de rundt til deres favoritsteder på havet og i Randers Fjord.

"De små øer "Pollerne" ud for Sødringskoven er fredet indtil midt i juli, men herefter er det ofte der, vi sejler hen. Sandet er hvidt og strandskallerne lyser i solen. Der er stille, og det er et skønt sted at bade, når stranden ved havnen er fyldt med mennesker på en sommerdag," fortæller Conny.

Familien sejler desuden gerne en tur til kanaløen ved Mellerup eller bruger tid på at fiske efter sild og ørreder – alt efter sæson.

"Området er simpelthen fantastisk. Vi ser tit sæler, og af og til kan vi betragte de store skibe, der sejler ind i fjorden mod Randers," fortæller Conny Villum Andersen.

Ofte har Conny og hendes familie en strand som denne helt for sig selv på pollerne.