Steffen sejler i Brasilien og fisker i Udbyhøj

Steffen Hansen arbejder i Brasilien, men meget af fritiden tilbringer han i Udbyhøj Lystbådehavn.

Steffen Hansen har set meget af verden fra dækket på store skibe. Han forlod skolebænken til fordel for en fiskerbåd som 15-årig, og siden har han skabt sin levevej på havet – og i Randers Fjord. Hans nuværende arbejdsplads er en næsten 3.000 tons tung sandpumper i Brasilien. Fritiden tilbringer han med familien i Udbyhøj og i jollen ved Udbyhøj Lystbådehavn, hvorfra han stadig driver fiskeri som bierhverv.

Området omkring Udbyhøj Lystbådehavn er populært for lystfiskere. Her er en pæn bestand af blandt andet ørreder, sild og makrel, og bådpladserne til joller i havnen er populære.

En af dem tilhører Steffen Hansen. Han er dog ikke lystfisker, men derimod en af de få, der stadig driver fiskeri med garn som bierhverv i Udbyhøj. Fordums dages 30 fods garnbåd er skiftet ud med en jolle, der passer perfekt til fritidsfiskeriet.

"Jeg fanger blandt andet skrubber og stenbiderhunner, som bliver solgt fra fiskehandleren i Bønnerup. Nogle gange er vi også heldige at fange multer," fortæller Steffen Hansen.

Steffen Hansen opgav fuldtidserhvervet som fisker for at tage i marinen, og senere uddannede han sig som skipper. Lige for tiden sejler han en 2.985 tons sandpumper i Brasilien, hvor han arbejder fire uger ad gangen for herefter at holde otte uger fri i Udbyhøj.

Som sejler hjælper man hinanden

Steffen Hansen er født og opvokset i Udbyhøj og er altid vendt tilbage til byen igen, når han har været ude i verden. Han sætter stor pris på den nye havn fra 2012, der har betydet bedre forhold for fastliggere og gæster.

"Flere og flere har fået øjnene op for området og havnen. For sejlere betyder det noget, at der både er benzin- og dieselstandere, og at vi har en mastekran," siger han.

Det er dog stemningen blandt sejlerne, der gør havnen helt særlig i Steffen Hansens øjne.

"Alle falder ind i fællesskabet. Nogle af os har kendt hinanden i mange år, men når man sidder og griller om sommeren, falder man let i snak med dem, der kommer udefra. Og vi hjælper hinanden, når bådene skal gøres klar og masten skal sættes på igen. En gang sejlede jeg ud og hjalp en, der var gået på grund – og han ville have gjort det samme for mig," fortæller Steffen Hansen.

Ikke overrendt af turister – endnu

Som så mange andre af fastliggerne i lystbådehavnen holder Steffen Hansen særlig meget af naturen, og Udbyhøj er udover de gode fiskeforhold velsignet med både skov og strand.

Havnen er desuden et yndet udflugtsmål for børnefamilier, der gerne vil bruge faciliteterne. En af de populære ting er Grejbasen, hvor man gratis kan låne udstyr som fiskenet, redningsveste og vandkikkerter. Steffen Hansen, der har fulgt udviklingen i området i hele sit 45-årige liv, kan sagtens mærke forandringen.

"Der kommer stadig flere mennesker til. Der er for eksempel mange, der bruger stranden, legepladsen og madpakkehuset, og det er rigtig godt. Men her er også stadig ro og ikke overrendt af turister – endnu," siger Steffen Hansen.